Renault Scénic, a korszakalkotó

Az első Scénic 1996-ben jelent meg. Sokan a Scénicet a Mégane egyterűjének gondolják, a technikai alapjai a Méganetól  származnak, sőt az első kiadás is Mégane Scénic néven jelent meg,  formavilága mégsem az 1988-ban bemutatott első Mégane-tól származik.

 Az első Mégane  éppúgy, mint  a Laguna, Patrick le Quément álmait valósítja meg. A Scenic ezzel szemben egy hölgy, Anne Asensio tervei alapján készült.

1991-ben Frankfurti autószalonban  került bemutatásra  Anne Asensio-nak a Caggiola alapjaira épülő autója, amely az Escape előnyeit próbálta egy sokkal barátságosabb, családiasabb autó formájában bemutatni.

Renault Scenic tanulmányautó 1991

A Scenic már a kezdetektől  családi autónak készült. "Egy élet az életvitelért"mottóval a Scenic tervezése során próbáltak a fiatal családok számára vonzó külsőt kialakítani.

Renault Scenic tanulmányautó 1991

A modell nagy üvegfelületeivel, kényelmes ülőfelületeivel és hatalmas lámpáival főleg a funkcionalitást és a kényelmet szolgálta a vásárlók számára. A Scenicre jellemző elemeket később sok hasonló típusú autóban megfigyelhetjük.

Renault Scenic tanulmányautó 1991

A Scénik első tanulmány modellje átemelt elemeket az ős Mégantól, de az ajtókat a Méganehoz hasonlóan a gyártás során már hagyományosabban valósították meg.

A Scénic 1996 megjelenésével történelmet csinált, Európa első egyterűjeként 1997-ben az év autója, amelyből ötmillió példányt értékesítettek.

A modell a Mégane motorválasztékával volt kapható és napjainkig a Renault egyik legsikeresebb modellje. A Scénic hatására kezdtek a konkurens gyártók hasonló paraméterekkel és adottságokkal rendelkező egyterűk gyártásába pl. Citroen Picasso.

A Scenik, habár technikai megoldásaiban és a technikai osztályozás szempontjából a  Mégane-családba tartozik, formavilágát egy hölgytől, Anne Asensio-tól kapta, aki napjainkig arra törekszik, hogy ez a modell továbbra is olyan kimagasló sikereket érjen el és magas teljesítményt nyújtson, mint már korábban megszokhattuk.

 Anne Asensio

A Scenic korának egyik úttörőjeként formálta át az autópiacot. 

 Telamon Glass Kft