Csomagtér-ajtó zár meghibásodása

Technikai kategória: 

A dégi pikniken mikor pakultunk be a kocsiba, és nyitottam ki a csomagtérajtót, szerencsére feltünt, hogy valami kattant benne, és a kis motor, ami a nyitást végzi, felpörög. Ezért már be se csuktam, amíg ki nem próbáltam, hogy mûködik-e. Nem mûködött. Megadta magát. Csak a belsõ vésznyitóval lehet nyitni. Így csak akkor csuktam le, amikor már minden benn volt.

Itthon a vésznyitóval kinyitottam. Zárat kiszedtem (T20-as torx a kárpithoz, és T30-as a zárhoz).

 

 

 

Zárat szétszedtem, a hibás fogaskerék tengelyét kitoltam, a kereket kiszedtem. A tengely a motor felöli oldalról tolható ki. Normál esetben lenne 2 pöcök azon a fogaskeréken.

 

 

Ez a két pöcök végzi a nyitást, amikor a fogaskereket a motor forgatja. Na, ez nekem mind 2 letört.

 

 

Ez elvileg zárcsere lenne, súlyos pénzekért, de javítható, ugyanis a pöckökben van egy furat. Ezt a furatot felhasználva egy lemezcsavarral rögzítettem a pöcköket eredeti helyükre.

Ehhez a keréken maradt furatokat felfúrtam a csavar külsõ méretére, majd a csavar fejet besüllyesztettem annyira, hogy a kerék külsõ síkjából ne lógjon ki.

 

 

Majd a pöcköket fogóval megtartva a helyükre csavaroztam. A csavart úgy választottam, hogy a magmérete a pöcök furatával egyezzen. A pöckök alá meghúzás elõtt pillanatragasztót kell tenni, a megfelelõ kötés eléréséhez. Ragasztó nélkül 1-2 nap múlva kilazul a csavar.

 

 

 Majd a kereket a zárba visszahelyeztem, a tengelyt visszatoltam.

 

 

 

 

A zárat kipróbálva, és mûködését figyelve kiderült, miért fáradt el a két pöcök:

A zár nyitott állapotában ismételt nyitásra (gomb megnyomása) a szerkezet megfeszül, és extrém módon terheli a pöcköket.

Ezért kerüljük a nyitott ajtónál a nyitógomb nyomkodását. :)) Persze ez 2003. 02. havi autó. Elképzelhetõ, hogy a késõbbi verzióban, ezt a szoftver hiányosságot javították. (?)

További észrevételek a zár vizsgálatakor: Elõfordul, hogy a csomagtérajtó nem záródik lecsukáskor. Visszapattan. Ilyenkor meg kell nyomni a gombot még 1x, majd lecsukni. A problémát az okozza, hogy a nyitást végzõ fogaskerék nem fordult el teljesen ütközésig, félúton megállt, de a nyitást elvégezte. A félúton megállt fogaskerék pöcke akadályozza a szerkezetet a zárásban. Megoldás: A csomagtér ajtó nyitásakor a nyomógombot hosszan kell nyomni. Ezzel elkerülhetõ a zárszerkezet köztes állapotba kerülése.

 Telamon Glass Kft