Megane II / Scenic II tempomat kormánykapcsoló adapter

Technikai kategória: 

Megane II vagy Scenic II autóknál, ha utólag szeretnénk a tempomatot használatba venni, jó megoldás lehet ez az adapter, melynek előnye, hogy nem kell plusz kapcsolókat felszerelni az autóra és a többi rádió távkapcsolós megoldással ellentétben ezzel nem kell lemondani a rádió vezérléséről. Ezenkívül a beépítésnek nincsenek látható nyomai, és a rádió távkapcsoló is a megszokott módon használható, csak plusz funkciókat kap a távkapcsoló.
 
Az adapter használatáról itt olvashattok:
 
A tempomat / limiter használata TSW adapter esetén

A bal oldali bajuszkapcsolón található AUTO gomb nyomva tartása közben a rádió távvezérlő gombainak a megnyomásakor a következő funkciók érhetők el:
AUTO+A:    Limiter be/ki kapcsolása. Limiter bekapcsolása a tempomatot kikapcsolja
AUTO+B:    Tempomat be/ki kapcsolása. A tempomat bekapcsolása a limitert kikapcsolja.
AUTO+C:    „+” gomb. Sebesség tárolás funkció aktiválással, beálított sebesség növelése 2km/h-val.
AUTO+D:    „0” gomb. Tempomat vagy Limiter működés felfüggesztése, beállított sebesség eltárolása.
AUTO+E:    „ – „  gomb. Beállított sebesség csökkentése 2km/h-val.
AUTO+F:    „R” gomb. Funkció aktiválása eltárolt sebességgel.

A tempomat és limiter a kezelőgombokat leszámítva a gyári rendszernek felel meg.

A Műszerfali kijelző-egység tempomat / limiter funkciójának aktiválása csak az adapter beszerelése után, és a funkciók működtetése után végezhető el biztonsággal. A funkciók használhatóak kijelző aktiválás nélkül is.
Vezetés közben
Ha van tempomat kijelzésünk, akkor látható, a műszerfalon, hogy tempomat (zöld) vagy limiter (sárga) módban vagyunk-e. Ha nincs kijelzés, akkor nem tudjuk, hogy tempomat módban van-e az autó.

Tempomat használat előkészítése:
AUTO+B –gombot megnyomva bekapcsolhatjuk a tempomat funkciót. Ha be volt kapcsolva, akkor kikapcsoljuk vele! A motor leállításáig már nem kell ezt a kapcsolást elvégezni, csak ha limiterre kapcsolunk át és vissza akarunk térni tempomat üzemmódra.

Limiter használat esetén a funkció előkészítése:
AUTO+A –gomb hatására limiter üzemmódba kerül a rendszer. A gomb még egyszeri megnyomására kikapcsol. Ha tempomat üzemmódban volt, akkor a tempomatot kikapcsolja.

Használat megkezdése:
Amikor az autó kívánt sebességgel közlekedik, nyomjuk meg az AUTO+C –gombot (Auto+Hangerő+) egy pillanatra. A lábunk ne legyen se a tengelykapcsoló pedálon, se a féken! Ekkor az autó elkezdi tartani az aktuális sebességet.
Ha ez nem tapasztalható, lassul az autó, akkor valószinűleg a funkció kiválasztás nem történt meg, Nyomjuk meg az AUTO+B gombot, majd ismételjük meg a használat megkezdése műveletet.

Sebesség növelése 2km/ó-val:
Működés közben az AUTO+C –gomb hatására, 2km/ó-val növekszik a beállított sebesség, amit az autó tartani fog. A gomb folyamatos nyomva tartásával a beállított sebesség gyorsan el kezd növekedni, ezért amíg nincs erről kijelzésünk, ne nyomjuk sokáig a gombot!

Sebesség csökkentése 2km/ó –val:
Működés közben az AUTO+E –gomb hatására, 2km/ó-val csökken a beállított sebesség, amit az autó tartani fog. A gomb folyamatos nyomva tartásával a beállított sebesség gyorsan el kezd csökkenni, ezért amíg nincs erről kijelzésünk, ne nyomjuk sokáig a gombot!

Működés felfüggesztése:
Tempomat üzemmódban a működés felfüggeszthető fék vagy kuplung érintésére, vagy az AUTO+D –gomb megnyomására. Ekkor kilép a sebességtartó vagy limiter funkcióból, és megjegyzi a beállított sebességet.
Limiter esetében csak az AUTO+D gombbal lehet felfüggeszteni a működést, vagy vész esetén a gázpedál ütközéspontoni túl nyomásával lehet ideiglenesen felfüggeszteni a limiter működését. Vész üzemmódban a limiter újra élesedik automatikusan, ha a beállított sebesség alá lassulunk az autóval. Erre a villogó sárga ikon figyelmeztet minket.

 
 
Fontos!

Az adapter gyártója nem vállal felelősséget a készülék használatával összefüggésbe hozható esetleges károkért. A vevő csak saját felelősségére használhatja, és szereltetheti be a gépkocsijába.

Az adapter beszerzésével kapcsolatban koandrisatgmail [dot] com (subject: tempomat) (e-mail)on kaptok felvilágosítást.

Megane II Beszerelési leírás itt letölthető. (pdf)

 Telamon Glass Kft