Gyári rádió Info és News beállításai (RDS)

Technikai kategória: 

Az én autómban (BREAK 2001.07) egy RDS-es CD-s Philips rádió van gyárilag.
Az RDS szolgáltatásai:
- 1. AF: Megkeresi azt a frekvenciát, melyen a beállított állomás legjobb minőségben szól. Ez lehetővé teszi, hogy pl.: Győr-Bp. útvonalon végig a Danubius szóljon. Közben többször automatikusan frekvenciát vált Győr/103,1-Kabhegy/100,5-Bp./103,3
- 2. Ha az adó RDS jeleket sugároz, akkor kiírja az adó nevét, a frekvenciát, és egyéb üzeneteket (pl. SMS szerver száma, tel. szám....) A magyar adók többsége ilyen.
- 3. TRAFFIC INFORMATION (közlekedési információk): Ha egy rádió (pl. Petőfi) adja ezt a jelet, akkor a rádió automatikusan átvált rá a CD-ről, illetve a kazettáról, és a kijelzőn megjelenik a TRAFFIC felirat. Ehhez azonban néhány feltételnek teljesülnie kell.
- A CD/kazetta hallgatása előtt utoljára ezt a rádiót (Petőfi) kell hallgatni. Ha a CD előtt a Danubiust hallgattad hiába ad a Petőfi traffic jelet, nem vált rá át a rádió.
- A rádióadónak adnia kell a traffic jelet.
Amikor a kijelzőn megjelenik a TRAFFIC felirat, akkor a hangerő szabályozó gombokkal be lehet állítani a TRAFFIC funkcióhoz tartozó hangerőt. Ez egy külön memóriában tárolódik, így eltér a CD/kazetta hangerőtől, és a normál rádió hangerőtől.
- 4. NEWS funkció: ugyanúgy működik, mint a traffic. Csak az utoljára hallgatott rádióról képes átváltani, adnia kell a rádióállomásnak, és külön hangerő memóriája van.
Sajnos az országos kereskedelmi adók többsége nem támogatja ezeket a funkciókat, (pl. Danubius, Sláger, Juventus,...), viszont néhány korszerű helyi adó igen (pl. Kék Duna, Rádió Győr, ...), ezért érdemes lenne egy táblázatban összefoglalni ezeket.
A kocsiban az I gombot röviden megnyomva lehet ki/be kapcsolni a TRAFFIC, és hosszan nyomva lehet ki/be kapcsolni a NEWS funkciót. Ha valamelyik villog, akkor az azt jelenti, hogy az az adó biztosan nem sugározza azt a jelet. Sajnálatos, hogyha a felirat nem villog, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy az adó sugározza a TRAFFIC/NEWS jelet lásd pl.: Danubius.
Ha olyan adót hallgattok, mely "tudja" a TRAFFIC/NEWS funkciót, akkor a kijelzőn megjelenik a TRAFFIC/NEWS felirat az adó neve helyett, amikor az adó közlekedési információkat/híreket sugároz. A TR/NEWS hangerőt ilyenkor is be lehet állítani (amikor ezek egyike látszik a kijelzőn, akkor kell simán a hangerő gombokat használni), de a rádió nem fog a TR/NEWS hangerőn szólni (talán tudja, hogy eleve rádiót hallgattál). Legalább is nálam a Kék Duna hallgatásakor ez van.
Létezik egy EON vagy RDS/EON rendszer is, mely az RDS továbbfejlesztése. Ezt Magyarországon egyáltalán nem láttam működni, viszont Ausztriában és Németországban igen. Ez a rendszer képes arra, hogy bármiről (rádió, CD/kazetta) képes átkapcsolni arra az adóra, mely éppen a híreket vagy a közlekedési információkat sugározza. Az EON rendszernek vannak további képességei is, pl. ki lehet választani, hogy milyen típusú zenét akarunk hallgatni, és automatikusan azt az adót hozza be, ami ilyet sugároz................

(Higgins, 8081)

"Ekkor átkapcsoltam a Petofire, ott is NEWS volt a képernyőn. Amikor a hírek végére értek, egy halk hangjelzés volt hallható, a rádió lehalkult és eltűnt a NEWS, helyette Petofi jelent meg. Néhány másodperc után ismét hangjelzés, megjelent a TRAFFIC a PETOFI felirat helyett, a rádió felhangosodott és jöttek a közelekedési hírek. A végén hangjelzés, kijelző visszaállt Petofire, a hangerő halkabbra állt. "
Tehát az aktív jel sugárzás kezdetekor és végén egy-egy hangjelzés hallható és a kijelző felirata a rádió neve helyett a NEWS vagy TRAFFIC szöveget mutatja!

(Phoere, email)

 Telamon Glass Kft