DENSION Gateway 300 -mp3 lejátszó- beépítése MII-be

Technikai kategória: 

A nemrég beszereltem a Dension Gateway 300 készüléket az autóba. Ennek tapasztalatait osztom most meg Veletek.

A beszerelésnek van két lehetséges alap változata:

A.) A Gateway-t elrejtjük a fejegység mögött, és a mellékelt USB hosszabbító kábel segítségével az USB aljzatot rögzítjük egy elérhető helyen.

Ennek előnye az egyszerűség (pár perces művelet) és az, hogy nem kell fúrni-faragni. A hosszabbító kábelhez mellékelt rögzítőfül felragasztható kétoldalas ragasztóval a kívánt helyre. A rögzítőfül stabilan tartja az USB aljzatot, amibe a PEN DRIVE-ot csatlakoztathatjuk, vagy éppen egy külső merevlemezes meghajtót. Külön kábellel (külön megvásárolható) akár csatlakoztathatjuk az I-Pod-unkat is a PS2 jellegű csatlakozó aljzatba. További nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy később még választhatjuk a "B" verziót :) A megoldás hátránya, hogy a rendelkezésre álló Line-In bemenet nincs hozzáférhető helyen, illetve hosszabbító kábel szükséges a hozzáférhetővé tételéhez.

B.) A Gateway-t beszerelhetjük a kesztyűtartóba is. A megoldás előnye, hogy bár rejtve van a készülék, mégis könnyen hozzáférhetőek a csatlakozói. Line-In bemenetre ritkán van szükség, de amikor szükség van rá, akkor hozzáférhetőnek kell lennie. A PEN DRIVE közvetlenül csatlakozhat a készülékbe, nincs szükség hosszabbító kábelre. Elegáns megoldás. Nem véletlenül a Renault is ezt preferálja a saját Dension (Audio Box) készülékeinél. E megoldás hátránya, hogy kis kézügyességet igényel, és meg kell fúrni a kesztyűtartó dobozát. No meg nincs kész 5 perc alatt.

Mind a két megoldást megtaláljátok itt:

1.) A fejegység kiemelése.

A fejegység kiemeléséhez kiszedő villára van szükség, vagy annak hiányában kb 60-as szögre, 4 db-ra. A villákat (illetve szögeket) a 4 furatba illesztve oldható a fejegység rögzítése, és a helyéről kihúzható.

Húzzuk ki teljesen a fejegységet, hogy a hátulján lévő csatlakozókhoz hozzáférjünk.

2.) Gateway kábelének csatlakoztatása. A képen látható üres csatlakozóhelyre (amennyiben nincs még CD-tár beépítve az autóba) csatlakoztathatjuk a Gateway kábelét. A csatlakozó aljzat ezen oldala kékkel van jelölve. A Gateway kábelének kék csatlakozóját kell oda csatlakoztatni. A csatlakoztatás előtt a fejegység legyen kikapcsolva.

A csatlakozót az aljzat jobb oldalához kell igazítani. Nem szabad erőltetni, könnyen a helyére kell illeszkednie.

Ha már rendelkezünk CD tárral, akkor sincs nagy gond, a Gateway-hoz kapható CDR elosztóval megoldható a probléma. Ebben az esetben ezt a készüléket kell beilleszteni a CD-tár, a Gateway és a fejegység közé:

3.) Amennyiben az "A" verziót válasszuk, húzzuk be az USB hosszabbító kábelt, csatlakoztassuk a Gateway-hoz.

"B" verzió esetében ne csatlakoztassuk a Gateway-t a fejegységbe dugott kábelhez, a kábelköteget helyezzük el a fejegység mögött-alatt található résbe, a jobb oldalához. A kesztyűtartó kiszerelése után hozzá fogunk férni az odakészített kábelhez. Ugorjunk az 5-ös pontra.

4.) A Gateway-t helyezzük be a fejegység alatt található tároló doboz mögé.

Természetesen tegyünk köré szivacsot, hogy ne zörögjön.

5.) Helyezzük vissza a fejegységet! "B" változat esetében célszerű ezt a műveletet a kesztyűtartó kiszerelése, és a kábel befűzése után elvégezni.

A fejegység hátoldalán található egy műanyag csap. Ennek a csapnak bele kell találnia a fenti képen is látható ovális furatba. Ez rögzíti a fejegységet hátul. Tehermentesítő szerepe van. Figyeljünk rá, hogy kábelt ne csípjünk be a csappal.

Ha a csap nem talál a helyére, azt onnan lehet felismerni, hogy a fejegység nem simul be a helyére, hanem ki van billenve onnan.

Ha ezt tapasztaljuk, akkor vegyük ki ismét, és újra rakjuk vissza a fejegységet, ügyelve a csap helyzetére.

6.) Amennyiben az "A" változatot választottuk, akkor végeztünk a művelettel, használatba vehetjük a Dension Gateway 300-at.

"B" változat esetében most jön a java!

7.) Szereljük ki a kesztyűtartót.

Előtte rámoljunk ki belőle, úgy egyszerűbb lesz vele dolgozni :) A kesztyűtartó kiszerelését a küszöb alsó részének felpattintásával kezdjük. Kézzel felszedhető, ne használjunk szerszámot. Ezután a küszöb könyök részének alját megfogjuk, és az autó hátulja felé húzzuk. A könyök felső része nem fog jönni vele. Amikor az alja már szabad, a felső részét lefelé tolva lehúzzuk a könyök részt. Ezután kinyitjuk a kesztyűtartót, és a műszerfal oldalát lepattintjuk. Ügyeljünk a légzsák kapcsoló kábelére, ne sérüljön meg! Nem szükséges bontani a csatlakozót. Ekkor láthatóvá válik, a kesztyűtartó oldalában lévő 2 csavar. Azokat ki kell csavarni. T20-as torx csavarhúzó szükséges hozzá. A kesztyűtartó felső részében van még 4 csavar, ebből 3 a tároló rekesz mennyezetében, egy csavar meg a tolltartó felett lévő téglalap alatt van. A téglalap jobb oldalát tudjuk kipattintani óvatosan. A csavarok kicsavarása után a kesztyűtartó kihúzható a helyéről. Ha kiemeltük, a műszerfal oldal elemét visszarakhatjuk a helyére, hogy ne a kábelen lógjon. A kesztyűtartó helyén hozzáférünk a fejegység mögé bekészített kábelhez. Ezt most áthúzhatjuk erre az oldalra.

Ha nem a lentebb leírt helyre kívánjuk elhelyezni a kesztyűtartóban a Gateway-t, vegyük figyelembe a következőket:

- Az adatkábel feszülés nélkül érjen el a készülékig. - A készülék kábele olyan helyen jöjjön át a kesztyűtartó falán, ami mögött van hely, és nem ér össze a ventilátor házzal, vagy más szerkezeti elemmel. - A készüléket belül úgy helyezzük el, hogy a készülék, és a készülékbe csatlakoztatott egységek (pen drive) ne legyen útban a kesztyűtartó ajtajának záródásakor, akkor se, ha az ajtó rekesze meg van pakolva.

Én ezt a helyet találtam neki:

Nincs a kesztyűtartó alján: nem áztatja el az esetlegesen kifolyó üdítőital, és kilátszik az általános "kupi" alól :)

A rögzítő fülek furataihoz sablont készítettem egy post-it matricából. A készülék szélét a papír széléhez igazítottam.

A rögzítő fülek helyét ceruzával megjelöltem. A hátsó csatlakozó közepét is megjelöltem.

A csatlakozónál a készülék végéhez igazítva bejelöltem a kábel átvezető helyét. Ennél közelebb ne rakjuk az átvezetőt a készülékhez.

A rögzítő füleknél megjelöltem a furatok helyét.

A post-it matricát a készülék helyére ragasztva, hegyes szerszámmal átjelöltem a furatok helyét a műanyag lapra.

A bejelölt helyeken fúróval átfúrtam.

Az így átfúrt helyeken a másik oldalról nagyobb fúróval (kívülről a nagyobb fúrógép is odafér) felbővítettem a furatokat, hogy a rögzítő szalag beférjen a furaton. A kábelátvezetőnek 20mm-es furat szükséges. Ezt kifúrhatjuk egy 20mm-es fafúróval, vagy kör mentén több kis furatot fúrunk bele, így alakítjuk ki a megfelelő méretet. Én ez utóbbit választottam. :)

A furatokba befűztem a csomagban talált 2 kábelkötegelőt.

Majd belül a Gateway erre a célra kiképzett részébe befűztem a kötegelőket.

A kötegelőket az alsó furatokon kivezetve és zárva, megfelelően rögzíti a Gatewayt a kesztyűtartó oldalán.

A fölösleget levághatjuk. A Gateway rögzítése elkészült. A kesztyűtartót kivihetjük az autóhoz a végösszeszereléshez.

Az adatkábel csatlakozóját dugjuk át a 20mm-es furaton.

Ezután tegyük helyére a kesztyűtartót. Ne felejtsük el levenni a műszerfal oldallapját, amit csak ideiglenesen tettünk a helyére! Igazítsuk meg az adatkábelt, nehogy kicsússzon a furaton. A kesztyűtartó csavarjait csavarjuk vissza, az oldallapot és a küszöb elemeket pattintsuk a helyére. Ezután a két félből álló kábelátvezetőt rakjuk össze a kábelen úgy, hogy a sima fele a csatlakozó felőli oldalon legyen.

Arra figyeljünk, hogy a kábel az átvezető furataiban legyen, ne csípjük össze. Az átvezetőt tegyük a helyére. Ha jó a furat mérete, akkor az átvezető szépen beszorul oda. Csatlakoztassuk az adatkábelt a készülék hátuljába. A csatlakozón lévő pöcök a kesztyűtartó belseje felé nézzen.

És kész is!

Ugye nem is volt nehéz? Csatlakoztassuk a pen-drive-unkat kedvenc zenéinkkel, és már hallgathatjuk is.

 Telamon Glass Kft