Az elektromosan állítható külsõ visszapillantó tükröket mozgató gomb meséje.

Technikai kategória: 

Egyik nap (a szülõknél tett látogatásunk alkalmával) elmentünk a feleségemmel vásárolni Kazincbarcikára. A bevásárló körutunk közepén hatalmas zuhé kapott el minket, majd elállt az esõ és hazafelé meglátogattuk az egyik rokonunkat. Fél óra múlva beültünk az autóba, és borzalmasan erõs égett büdös szag csapta meg az orrunkat. Az a fojtogató fajta. Azonnal tudtuk, hogy valami elfüstölt. Elkezdtünk kutakodni. Arra gondoltam, hogy a nagy esõben ajtónyitáskor valami elektromos cucc vizet kapott és zárlatba ment. Ráadtam a gyújtást, és el kezdtem kutakodni, mi ment tönkre. A klíma jó, a venti friss illatú hideg levegõt fújt. Irányjelzõk, világítás O.K. CD-s rádió is mûködött, a hangszórók is szóltak, aztán nyúltam a tükörállító gombhoz. Elfordítottam, mozgattam, de semmi reakció, meg se moccantak a tükrök. Odahajoltam a gombhoz, és szimatoltam. Hát nem kellett volna! :(( Megvolt a bûnös.

 

 

Irány a Renault szervíz. Mint kiderült, Kazincbarcikán csak kamionokkal foglalkoznak, és egy ottani szerelõ elküldött minket a KIA szalon szervízébe, ahol az autóvillamossági szerelõ 5 perc alatt szétkapta az ajtót és levágta a csokival együtt a gombot, nehogy nagyobb legyen a baj (ne terjedjen tovább a zárlat nehogy kigyulladjon a kocsi), mert két nap múlva indultunk vissza Székesfehérvárra. A gomb (lásd majd a képeket) összeolvadt a csokival, az égett mûanyagszagot még 3 hét elteltével is lehetett érezni. :(

 

 

Visszaérve Székesfehérvárra idõpontot kértünk másnapra a siófoki Renault szervízbe. A munkafelvételisek csodálkoztak, aztán percekig keresgélték az alkatrészt a listában - mondván nem tudják pontosan hol keressék, mert eddig még ilyen meghibásodást nem láttak (hiszi a piszi). Megkérdeztem õket, hogy a diagnosztika megmondja-e, hogy mi a baj (nincs-e valahol zárlat), de azt válaszolták, hogy nem, mert ez mechanikai jellegû meghibásodás, és ilyet a diagnosztika nem mutat ki. Ampermérõvel lehet vizsgálódni, valamint szakadást/zárlatot kell keresni (mondtam is magamban, hogy ezért kár a szervízbe vinni a kocsit, bármelyik ügyes autóvillamossági szerelõ megcsinálja). Íme a fejlett technika varázsa. :) Pár perc múlva közölték, hogy a gomb 12.500 Ft, de a hozzávaló csokit külön nem lehet venni, csak kompletten a bal ajtóban lévõ kábelköteggel együtt, ami 33.000 Ft-ot kóstál (plusz a 6000Ft-os óradíj… szvsz 60ezer alatt nem úsztuk volna meg). Az egyik dolgozó ajánlott Siófok határában egy bontót.

 

 

Szépen megköszöntük a segítséget aztán gyorsan el is húztuk a csíkot, és meg sem álltunk az autóbontóig, ahol fél óra keresgélés után találtak egy gombot, de a csokit õk is csak kábelkötegestül adták volna oda. A gombért 5000, a vezetékért 7000 Ft-ot kértek. Kezd már alakulni (néztünk egymásra), de minek nekünk az a sok vezeték? Jobb híjján visszajövünk érte.

Elköszöntünk és visszajöttünk Székesfehérvárra, s el kezdtük járni sorra a bontókat (ugyanis az egyik bontós ajánlotta a másikat, rendesek voltak). Már a negyedik bontósnál jártunk (egészen kint a város határában, és azt sem tudom hogy találtunk el oda - Gödör utca, ami tele volt sóderkupacokkal ,meg gödrökkel), amit az elõzõ bontós figura ajánlott, mert úgy tudta, itt bontottak egy ráncfelvarrt Megane I-est. Meg is találtuk a kocsit, és kiderült, hogy ennek is elektromosan állítható külsõ visszapillantó tükrei voltak. Hurrá! Az ott lévõ eladó minden szívbaj nélkül levágta a 8 vezetéket csokival együtt, és végre volt gomb is meg csoki is. Mindezt 5000-ért odaadta. Cool.

Másnap elmentünk egy autóvillamossági szakihoz, akinél otthagytuk pár órára az autót a javítás idejére. Szépen beszerelte a gombot és megvizsgálta, minden rendben van-e. Az egész mûvelet kb. 1 órába telt (2800 Ft-os órabérért dolgozik, egyébként ennyit kért a javításért). Közben megmérte az áramfelvételt és közölte, hogy mindkét tükörmozgató motor 200mA áramot vesz fel, bármelyik irányba mozgatjuk õket, tehát Õ nem talált semmi hibát, átnézte, megmérte (és persze jól összefogdosta olajos kézzel a tükröket) és szerinte tökéletesen mûködik a ketyere. (Végre, ideje volt már ezt hallani.) Visszaadta a tönkrement gombot, és elmondta, hogy szerinte a gombban lévõ kenõanyag kiszáradhatott, így kontaktos lett az érintkezés, és a gomb elmozdítása után, az nem állt vissza középállásba, ezért állandóan áramot vett fel az egyik tükör, minek következtében bekövetkezett a zárlat. A fura csak az volt, hogy a tükrök nem mozdultak el, abban a pozícióban voltak, ahogy én azt beállítottam. A villamosságis arra tippelt, hogy az egyik tükör teljesen ki volt fordulva az egyik irányba, de nem.

Azóta a beszerelt gomb jól mûködik (kopp-kopp-kopp).
Devo(209) készített pár képet az elfüstölt alkatrészrõl. Látható, hogyan égett meg a gomb és a csoki. Nem egy szép látvány, és szerencsések vagytok, hogy nem érzitek azt a büdös égett mûanyagszagot, amit mi fényképezés közben sajnos igen.
Összességében 8000 Ft-ból megúsztunk mindent (gomb + javítás). Figyelembe véve, hogy a szalonban ennek többszörösét elkérték volna, jól jártunk, szerencsésen és olcsón megúsztuk a történetet (nagyobb hibára és több javítási költségre számítottunk).
Kis történetem remélem hasznos lesz másoknak is, kívánom, ne forduljon elõ veletek ilyen.

Szerző: 

topeti

 Telamon Glass Kft