Franciaország - Párizs, 2006. június 15-23.

2006.06.15 - 2006.06.23

Rövid beszámoló! :) (Kopi email)

 

15-én indulás Párizs felé. Reggel a budaörsi kútnál találkoztunk Viszolékkal, majd a határ előtti kútnál Krisztián76-ékkal. Gabeszoszék előbb elindultak, mert inkább spórolósan akartak haladni. Délután minden különösebb gond nélkül megérkeztünk a szállásra, a Hotel Premiere Classe Saint-Thibault-des-Vignes-i épületébe.

 

Vasárnap Párizs. Concorde tér az egyiptomi hieroglifákkal, végig a Camps Elysees-n, majd egyenesen tovább a La Defense negyedig. Ez egy XXI. századi autóforgalom nélküli épületegyüttes a város felett (forgalom alatta). Lifttel felmentünk a Grande Arche-ra. A középpontja teljesen egy vonalba esik a Diadalívvel, a Concorde téren lévő 25 méteres egyiptomi obeliszkkel, a Louvre udvarán lévő üvegpiramissal és a Louvre közepével.

Onnan be a városba: a Diadalív megtekintésével kezdtünk, majd a Trocadero és az Eiffel torony következett. Nagy sor és strandidő (ez volt egyébként az időjárási helyzet az egész út alatt), ezért inkább úgy döntöttünk, valamelyik este visszajövünk.

Itt hibáztam egy nagyot, mert azt javasoltam - elég nehezen találtunk parkolót a torony közelében a három autónak (Krisztiánék Viszolékhoz ültek be) -, hogy gyalog menjük tovább az Invalidusok Dómjához (ahol természetesen megtekintettük Napóleon sírját is). A fiatalság hamar elfáradt, ráadásul Gabeszosz párjának feltörte a szandál a lábát. Így kicsit megtörve értünk vissza a kocsikhoz.

A Notre Dame következett, majd a Pantheon és a Luxembourg kert.

 

Hétfőn az egész napot a Louvre megtekintésére szántuk. Sikerült is alaposan körbejárni! :)

Természetesen a látottakat feldolgozni szinte lehetetlen! Ahhoz sokkal több időt kellene ott tölteni. (És ez igaz a többi napi látványosságra is. Ugyi "látni" mentünk, nem "tanulmányozni"! :) )

(A Louvre alatt van parkoló. Persze fizetős.

Lehet, hogy több bejárata is van. Mi a Szajna felől mentünk be. A Szajna partján ott egyirányú a közlekedés. A Concorde tér felől lehet megközelíteni.)

 

Kedden a Loire völgye következett. Autópályán elmentünk az Amboise kijáratig, majd tovább Amboise-ig, ahol kívül-belül megkukkoltuk a kastélyt. Majd átmentünk a Liore túloldalára, illetve egy szigetre, ahol jobbra letérve a hídról megnézhettük távolról is a kastélyt.

Továbbmenve Chenonceaux következett. Ez egy mellékfolyóra (Le Cher) épült kastély. A vízen áll. Összeköti a két partot.

Chaumont kastélyát csak kívülről néztük meg. Jó sokat kell felgyalogolni ehhez a tevékenységhez egy dombra.

Blois-t csak a Loire túlpartjáról, a távolból néztük meg.

Chambord volt az utsó kastély. Nem véletlenül, mert ez (szerintem) a legkülönlegesebb. Ezt is alaposan "feltúrtuk" kívül-belül. Kicsit nehéz volt megközelíteni, mert a hivatalos bejárat le volt zárva, és csak kerülővel (sárga táblák jelezték az utat, de nem Chambord felirattal, hanem valószínűleg kerülőút szöveggel) lehetett megközelíteni.

Zárásként még átgurultunk a közeli Cheverny-be, de tudtuk, hogy már zárva találjuk. Csak a kerítésen át vetettünk rá egy pillantást. Majd vissza pályán Párizs felé.

 

Szerdán Maincy, a Vaux Le Vicomte kastély következett. Gyorsan meg lehetett közelíteni. Kicsit késve indultunk, de még így is nyitás (10 h) előtt ott voltunk.

Ezt a kastélyt is alaposan végigjártuk. Felmentünk a kupolába is, ami belülről is egy különleges látványosság. (Legalábbis a műszaki érdeklődésűeknek ... :) Plusz 2 Euró, de szerintem megéri.)

Továbbmentünk Fontainebleau-be. Itt is bejártuk a kastélyt.

Versailles volt a nap végállomása. 16 h-ra értünk oda. (Előbb is megérkezhettünk volna, csak az előző helyeken kicsit tovább tátottuk a szánkat, mint kellett volna. :) ) A tömeg már eloszlott, de még bőven volt időnk a látnivalók végigjárására.

Párizs előtt hatalmas dugó fogadott minket. Gabeszoszék előbb visszaindultak a szállásra. Ők álltak is a sorban, ezért az első adandó alkalommal lejöttek a pályáról, és a GPS-ükön letiltották az autópályákat, és így elég hamar átvágtak a város szélén.

Este hatan (Viszolékkal) elmentünk vacsorázni a szállással szinte szemben lévő étterembe. (Gabeszoszék lefeküdtek, Krisztiánék meg elmentek vásárolni.)

A kiszolgálás tökéletes volt! A pincér kérdezte, mit ennénk, mi meg tudattuk vele, hogy azt, amit ő ajánl, és azt majd mindenki megkóstolja, de vegye figyelembe, hogy anyagilag nem vagyunk túl jól elengedve. :) Jelezte, hogy tökéletesen érti!

Hogy mit ettünk? Osztrigát és tengeri csigát mártásokkal, kétféle fekete kagylót (ezekhez baguette járt), háromféle marhasültet, egy csirkemellet sültkrumplival, egy szép szelet lazacot körettel, egy tengeri halból készült pogácsaszerűséget. Rá – no meg közben - egy üveg vörösbort (érdekessége, hogy Cheverny-ből származott, amelyik kastélyt csak a kerítésen át láttuk :) ), egy kis üveg édes fehérbort, üdítőket, két kancsó ásványvizet ittunk.

A pincér állandóan sürgött-forgott. Segített az étkezésnél. Angolul magyarázgatott. (A tengeri csigáról pl. nem tudtuk, hogy a talpáról le kell tépni egy kis hártyát, majd a speciális tűvel ki kell szedni a házikójából, és a szószba mártva eszegetni.) A tulaj, vagy a konyhafőnök - nem tudjuk, ki volt - gyakran odajött érdeklődni, hogy minden rendben van-e?

Szóval minden tökéletes volt! És mindezért annyit fizettünk, amennyiért Párizsban megehettünk volna fejenként 3-4 szenvicset az utcán át! :) Kb. 15 % borravalót rá akartunk számolni az árra, de a visszajáró néhány Eurót nem volt pofánk elkérni, így egy kicsit többet fizettünk a szokásosnál, de nem sajnáltuk, mert alaposan ki voltunk szolgálva! (Merem állítani, hogy ezért a kajáért itthon többet fizettünk volna!!!)

 

Csütörtök reggel Gabeszoszék elindultak visszafelé, mi meg meglátogattuk Disneyland-et. :)

Azonnal beleugrottunk a sűrűjébe. Egyből a legkeményebb hullámvasút felé vettük az irányt, hogy ne kelljen sokat sorba állni. 5-6 perc alatt fel is jutottunk, így gyorsan mentünk még egy kört! :))

Egy-egy játékra sokat kellett várakozni. Kicsit hibáztunk azzal, hogy nem használtuk ki rendesen a "fastpass" adta lehetőséget. (A belépővel lehet váltani egy lehetőséget a gyorsabb bejutásra. Egyszerre csak egyet, majd az időkorlát lejárta után a következőt. A kis szelvényen feltüntetett időpontra kell visszamenni az adott helyszínre. Késő délután már nem lehet váltani, pedig akkor is sokan vannak.) Csak egyszer használtuk, de akkor szerencsénk is volt, mert a megadott időpont után érkeztünk, de beengedtek.

És hogy miért késtünk? :) Beültünk egy hullámvasútba, és azonnal ki is szállítottak, mert műszaki hiba miatt nem tudtak lejönni az előző szerelvények! :)) Ez a hullámvasút a "Sziklás hegységben" van, és ott több szakaszból áll a pálya, és valószínűleg az utolsón lehetett valami gond, mert vagy 15 percig nem jött vissza egy szerelvény sem. Majd utána szépen sorban bekocogott mind. Egy kis várakozás után végül is beülhettünk, és hajrá!

22:30-kor megnéztük a nagy kivilágított felvonulást, majd 23:15-kor a tűzijátékot!

 

Pénteken Asterix park! Nem annyira meseváros, mint Disneyland, nincsenek úgy körbeépítve a játékok, de azért nem kell szégyenkeznie. A játékai meg sokkal durvábbak! :)) És van delfin, meg fóka előadás, cirkuszi műsor (erről sajna lemaradtunk).

Sajnos itt néhány dolog - köztük az egyik átfordulós hullámvasút (teszi ezt vagy ötször) - nem működött ...

Az Asterix park 7-kor zár - de még 7-kor felülhettünk egy játékra, és nem kellett várakozni egy percet sem! :) -, utána a „gyerekek” még bementek Párizsba. Place Pigalle, Moulin Rouge, Eiffel torony volt a sorrend. Fel is mentek a toronyba.

 

Szombaton bevásároltunk a szállás közelében lévő Bay 2 bevásárlóközpontban.  Olyan Pólus Centeres, Tescohoz hasonló áruházzal (Carrefour) kiegészítve.

Itt tankolni is lehet, és kevésbé drága az üzemanyag. Kb. 5-10 centtel olcsóbb, mint máshol. (Viszolra a szívbajt hozta, mikor egyik nap zárás után – olyankor nincs kassza, de tankolni lehet - kártyával fizetve tankolt. :) 99 EUR-t előre zárol a számlán, majd csak utána enged tankolni. A különbözetet - reméljük! - jóváírják.)

Mi még visszamentünk Párizsba. Elsőként a Pantheonhoz mentünk, mert először nem voltunk bent, mert zárva volt. Sokallottuk az árat, de az inga, meg az etalonok (gondolom, csak a másolatok), meg egyebek megpillantása eloszlatta az anyagiakkal szembeni ellenérzésemet. :)

Néhány nevesebb személy sírját is megnéztük. V. Hugo sírján több cetli mellett találtunk egy magyarul írt üzenetet is, amiben köszönik munkásságát.

Felkerestük - volna! - a Moulin Rouge-t, de egy mohamedán tüntetés volt előtte. Jó nagyot kerülve azért csak eljutottunk az "osztottpályás" úttest túloldalára, ahol kicsit kukkolhattunk, meg a Place Pigalle-ra is eljutottunk.

Következett a Tertre tér, majd felmentünk a Sacre-Coeur bazilikához. A közvetlen közelében sikerült leparkolnunk. Szép a bazilika, meg a panoráma is csodálatos. 
A teraszról nem látni rendesen az Eiffel tornyot, de jobbra, a parkolóból két fa között tökéletesen látható. (Pont ott álltunk a kocsival. :) )

 

Vasárnap elindultunk hazafelé. A fiatalság 4:50-kor, mi meg csak öregesen 7:20-kor.

És nekünk ez volt a szerencsénk! :) Szegény Viszolék a németeknél bekerültek egy építkezés miatti dugóba. Kb. 10 km-t 2 óra alatt tettek meg.

SMS-en jelezték a bajt, ezért mi letértünk a pályáról. Kerültünk egyet, de legalább haladhattunk.

Krisztiánék Bécs környékén Sopron felé vették az irányt, mi meg "üldöztük" Viszolékat, de maradt vagy 40 km előnyük.

"Előfutóként" jelezték, hogy hol méricskélnek. A TT Coupe-t is beharangozták. Ott cirkált az úton. Szerencsére észre is vettük.

20:50 körül megálltunk a házunk előtt a XVII. ker-ben. :) És ezt Viszoléknak köszönhetjük!

 

Néhány ár-, meg egyéb információ:

 

A 2+1 személyes szoba 34 Euróba került. A szoba kicsi. Kb. 3X4 m-es. TV-n kívül nincs más, tehát se hűtő, se főzési lehetőség. Minden nap takarították. Volt ágynemű, tusfürdő, törülköző, WC papír ...

(Összehasonlításként: a közeli Kyriad szobája 64 EUR, plusz személyenként még 7. Lehet, hogy ezért többet is ad, de ha egyszer az embör spórolni akar ... :) )

Azért a hűtést is megoldottuk (volna), mert vittünk 230-12 Volt szivargyújtós átalakítót, de kb. fél óra múlva elfüstölt. (Bebizonyosodott a régi igazság, hogy az elektromos cuccok füsttel működnek, mert miután kijött belőle a füst, nem működött tovább! :)) ) Szerencsére Viszolék szorítottak egy kis helyet a nagyobbacska utazós (szivargyújtós és 230-as) hűtőtáskájukban.

A főzést - helyesebben konzerv melegítést :) - egy kisteljesítményű rezsóval oldottuk meg. A dugaljból kiáll egy tüske, ezért a normál dugót nem lehet bedugni, csak a lapos cuccokat. Szerencsére volt nálunk hosszabbítós elosztó, aminek dugójának szélén volt egy luk, amiről eddig soha nem tudtam (ill. nem érdekelt), miért is van rajta. Hát ezért! :)

A - nem kötelező - reggeli 4,50-be került. Húst nem adtak, de dzsem, méz, kompót, joghurt, vaj, baguette, kalács (többféle), juice, tea, kakaó, tej - amennyit csak akartunk.

 

A Carrefourban előregyártott szendvicseket 2-3 Euróért lehetett kapni. 250 grammos baugette 0,38, másik alkalommal 0,76. Coulommiers (camembert szerű) 350 grammos sajt 2,60, 250 gramm valódi ementáli sajt 2,30. Egy nagyon finom, kb. kilós kenyér 1,15, 10 zsömleszerűség 1,65. Danone Activia klf. ízű 8-as kiszerelésben 3,05. 6 db Volvic 1,5 lityis víz 2,70, 1,5-ös tonic 0,79, lime 0,42, kókuszos Schweppes  (számunkra felejthető élmény) 1,54, narancsos Nestlé tea 1,43. 2,5 decis Coca-Cola Blák 0,61, 6-os kiszerelésben 3,11, 6-os buborékos narancslé 7,15. A Loire menti Chinonból származó 0,75-ös vörösbor 3,35. Nagyon finom 200 grammos Carrefour narancsos fekete csoki 1,50.

 

Disneyland belépő 43 EUR. A kocsi 8. Sajtburger, vagy grillcsirkés szendvics 5,90, omlettes szendvics 4,90, sültkrumpli 2,5, saláta 2,70, 3 sajtos saláta 5,40, kávé 1,70. (Innivalót vittünk magunkkal. Mikor elfogyott - a nagy hőségben ez pillanatok alatt megtörtént - utántöltöttük a 0,5-ös palackjainkat vízzel. Ez többnyire egész kinti tartózkodásunkra jellemző volt.)

Asterix park 34. Itt a kocsi 6 EUR. A McDocis szerű szendvicsek itt 3,50-be kerültek. Poharas fagyi 2,25, kávé 1,40.

(A Louvre teraszán 3 Euró a kávé. :) )

 

A pályadíj Párizsig összesen 24,80. 5 helyen kell fizetni. Kártyát csak egy helyen kellett belépéskor kivenni az automatából. Fizetésnél elfogadják a MasterCard-ot. Vagy a fülkében ülő kezeli (nem kell aláírni), vagy csak be kell dugni a gépbe, és nyílik a sorompó. (A fülkés adja a blokkot, a géptől gombnyomással lehet megszerezni.)

Párizstól Amboise-ig 16,70, vissza Blois-tól 13,60.

 

Az üzemanyag a németeknél a legdrágább. Az osztrákoknál a legkevésbé. (A pillanatnyi árat - amivel sosem találkozhatunk :) - megmondja az Autóklub.)

 

A parkolás Párizsban vasárnap ingyenes. Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy szombaton meddig is kell fizetni. Délután mindenesetre már nem kellett.

Hétköznap klf. Összegeket fizetni kell. Max. 2 órát lehet „bedobni”. Helyesebben a kártyáról fizetni, amit 10 Euróért lehet megvásárolni valamelyik Tabac-ban. (Feltételezem, hogy Párizs környéki benzinkutaknál is kapható.)

Más városokban pénzbedobós a parkoló.

 

A Defense központban a Grande Arche liftje 7,50. Fent nem csak a kilátás, hanem néhány művészeti alkotás is megtekinthető.

 

Az Eiffel toronyba a lift a 3-ig 11 EUR.

 

Az Invalidusok Dómja Napóleon sírjával 7,50.

 

A Pantheonba a belépő 7,50, 25 év alatt 4,80.

Az egyébként sok helyen igaz, hogy nem a tanulóknak adnak kedvezményt, hanem 25 éves korhatárhoz kötik. Ahol meg a tanulók kapnak kedvezményt, elfogadták a magyar diákigazolványt (volt, ahol meg sem nézték, elég volt a táskában keresgélni), nem kértek nemzetközit. Persze azért azt nem árt kiváltani.

Van, ahol 18 év alatt ingyenes a belépő.

 

A Louvre 8,50.

 

Ambiose 8, ill. 6,80

Chenonceaux 9. (Diáknak 7,50.)

Chambord 9,50, ill. 6,50.

 

Vaux Le Vicomte 12,50, ill. 9,90. (2 EUR pluszban a kupola, de szerintünk megéri.)

A Fontainebleau kastély belépője 6,50, ill. fiataloknak 4,50.

Versailles 10 EUR.

 

Asterix park és Disneyland! Melyiket keressétek fel, ha csak az egyikre van lehetőségetek? :)

 

Kérdés, hogy mit szeretnétek! :)

 

Nehéz lenne felelősséggel azt mondani, hogy ezt, vagy azt! A Disneyland nagyon látványos. Majdnem éjfélig el lehet lenni a parkban.

Sokan a nézelődéssel kezdik. Pedig - ha nyitásra mentek - érdemes egyből elrohanni oda, ami érdekelhet Titeket. A Railroad, meg a Main Street jöhet később, pihentetőnek.

 

Igazán gyomorforgató csak a jobbszélen található Space Mountain: Mission 2. Ágyúból lövik ki a szerelvényt. Nem látsz semmit a pályából, mert sötétben a csillagok között jársz. Csak érzed a forgolódást! :)) Verne Gyula holdutazását élheted át. A végén vehetsz egy fotót magatokról, hogy mennyire voltatok megrémülve. :)) (Ezt több más helyen is megteheted, de ha van Nálad egy kis fényképezőgép, le is fotózhatod a monitort. Készülj rá!)

Balra hátul az Indiana Jones sem rossz. De "csak" egyszer fordul át.

Nagyon aranyos és kellemes hullámvasút a Big Thunder Mountain. A bejárattól balra található a Fronteireland területén.

 

A többi többnyire aranyos mese. Amin persze nagyon jól lehet szórakozni! :) 3D-s mozi a 42-es. Javaslom a meglátogatását! Nem szabad kihagyni a 38-ast sem! :) Ott - miközben haladtok a kocsival - lézerrel célba kell lőni, miközben a kocsit is lehet forgatni a középső irányító karral.

A fastpasst használjátok ki. A belépőjeggyel válthatjátok ki valamelyik számotokra érdekes helyen, majd a megadott időpont környékén visszatérve a helyszínre viszonylag gyorsan bejuthattok a külön erre a célra fenntartot bejáraton át. (A következőt csak a megadott időpont után válthatjátok ki.)

 

A 44-es egy autópálya. Rengetegen állnak a sorban - szerintem a semmiért! :) Csak látszólag van a Te kezedben az irányítás. Nyomnod kell a gázt, meg kormányoznod kell, miközben kötöttpályán halad (vagy inkább döcög) az autó. Egy előnye van, hogy jó hosszú a pálya. Én nem állnék sorban érte. Pedig piros háromszöggel jelölik a térképen, mint a hullámvasutakat!

 

Ha kisgyermekkel vagytok, akkor a Fantasylandből minden jöhet! :)

Ha érdekel a felvonulás, akkor előtte vagy fél órával a Central Plazanal a sín közelében helyet kell foglalni, és ott fognak elvonulni az orrotok előtt!

Ha a felvonulás nem érdekel, akkor érdemes azok kezdete körül felkeresni valamelyik kurrensebb játékot, mert sokkal gyorsabban fel lehet ülni rá.

Az esti felvonulás a leg látványosabb. 10-kor már helyet kell foglalni, hogy láthassátok. Utána nem sokkal jön a tűzijáték!

 

Az Asterix park kicsit más! :) Ott nincsenek úgy bebugyolálva az eszközök, de azért ha valaki csak nézelődik, akkor is jól érezheti magát. Viszont a játékok ... :) Kapásból 8 olyat tudok megszámolni a térképen, amire nem mindenki mer felülni! :)) Pedig egyik sem veszélyes!

 

Belépés után az egyik épületben (a felíratát már elfelejtettem) lehet térképet, meg programlapot kérni. Ez utóbbi azért érdekes, mert az előadások kezdési időpontjait abból lehet megtudni. A delfineket és a fókákat most 11-kor, 14:45-kor és 15:30-kor lehetett megtekinteni. A cirkuszi előadás a római Arénában 12:30-kor és 15-kor kezdődött. (Mi ez utóbbit szerettük volna megnézni, de elkeffentettük, mert a kezdési időpont előtt pár perccel már zárva volt a kapu teltház miatt!) Jó lehet a műsor, mert bent dőlnek a röhögéstől.

Az Aréna előtt nyíltszíni viking hajós előadást lehet megtekinteni 14:15-kor és 16:15-kor. Az egyik épületben illúzió (romboló) előadásban lehetett volna részünk, de hiába vártunk rá, az előadás elmaradt! :(

Még további három előadást lehet megtekinteni a park területén.

A belépő az összes előadás árát is tartalmazza! (Csak a céllövészetért kell fizetni.)

 

A park térképén jól látható, hogy mi micsoda! :) A bejárat mellett balra látható gumicsónakos hajókázás karbantartás miatt zárva volt. A balra mögötte látható körbeforgó valami, amin az üléssor mindig vízszintesen áll, meglepetést okozhat annak, aki a látvány alapján könnyedén veszi! :))

Balra tovább van egy jó kis hullámvasutacska. A bal sarokban hátul található a park legkeményebb játéka! Durvábbnak ítélem, mint a szomszédságában látható, ötször átfordulós hullámvasutat. Pedig ez a faépítményes, a mi városligeti hullámvasutunkhoz hasonló szerkezet nem is fordul át! :)

Az átfordulós sajnos éppen rakoncátlankodott, így csak időnként vitt magával utasokat. Pedig jó lett volna ismét felülni rá! Öt éve jónéhányszor mentünk rajta, mivel esett az eső, és csak kevés őrült állt sorba. :))

Jobbra lent egy nem tudom, minek nevezzem hullámvasút rója a köröket! Inkább bobpályának nevezném, bár szerelvény szalad a vályúban, de nincs rögzítve, szabadon gurul a pályán! (Az oldalra kiszaladás ellen természetesen védve van. :) )

Jobbra hátul egy nagy gumicsónakos lecsúszásra számíthattok. A bejárattól jobbra meg a nagy csobbanásra. Egy nagy, sokszemélyes hajó kacskaringózik, majd zuhan a vízbe. (Kezem a magasban, derekam meg úgy bevágtam ... :)) )

A farönkhöz hasonló csónakba - ami a park jobboldalán található -  csak akkor üljetek fel, ha nincs Nálatok semmi, amiért kár, ha vizet kap! :) Mert garantáltan tetőtől talpig eláztok. Talán a cipőtök marad szárazon.

Jó hosszan megy a vályúban (már közben vizesek lesztek), majd jön a zuhanás. :))

 

Azért kisgyermekkel is jól lehet szórakozni! Nekik is van egy csomó játék.

 

Ha csak egyet kereshetnék fel a két park közül, nagy gondban lennék. Mivel már voltam mindkettőben (kétszer is!), most az Asterix parkba mennék el ismét. De ha még nem lettem volna egyikben sem ... :)

Nem tudom! Szerintem az Asterix park élvezetesebb, az előadásokat figyelembe véve talán szórakoztatóbb is. Olcsóbb, és az étkezést is kedvezőbb áron meg lehet úszni. De csak 7-ig van nyitva. A Disneyland viszont sokkal látványosabb. És azért ott is lehet izgulni is! :)

 Telamon Glass Kft