Országos Klubtalálkozó, 2018.08.09-12. - Szögliget-Aggtelek

Dátum: 

2018.08.09 - 2018.08.12

Kedves klubtagok!

 

Szeretnénk meghívni titeket az Aggteleki Nemzeti Park területére, a 2018. augusztus 9-12. között tartandó klubtalálkozónkra!

 

1. nap 2018. augusztus 9, csütörtök

Szállás (Szalamandra ház és erdei iskola) elfoglalása, délután.

A szállásról bővebb információkat találhattok a szállás honlapjánhttp://www.anp.hu/hu/szalamandra-haz

Aki biztosan tudja, hogy jönni fog a találkozóra, foglalja minél hamarabb a szállást. Foglalni a 0630 631 15 20 telefonszámon, vagy a szalamandra [dot] hazatgmail [dot] com e-mail címen tudtok. Foglalásnál a következőre hivatkozzatok: Komé Zsuzsa Renault Megane Klub! Aki nem tudja még biztosan, hogy jön e a találkozóra, az ne izguljon, de június második hetének végéig foglaljon szállást, mert eddig biztosítják a klub számára a helyet!

A szállás elfoglalása után, szokásos esti kötetlen program, azaz sütés-főzés, beszélgetés.

 

2. nap 2018. augusztus 10, péntek

1) Ébredés, reggeli elfogyasztása után indulás, konvojban Perkupa > Szőlősardó > Felsőtelekes útvonalon keresztül Rudabányára, ahol megtekintjük a Bányászattörténeti Múzeumot. REGGEL 10 ÓRÁRA VÁRNAK MINKET!!! A múzeum, a bányászat hazai történetét mutatja be a legrégibb időktől napjainkig. Itt látható az ország egyik legnagyobb ásványkiállítása is, valamint a közelben talált Rudapithecus hungaricus ősmajom maradványainak másolata. A föld alatti bemutatóhely mesterséges tárójában a leggyakoribb bányaművelési és -biztosítási módok tanulmányozhatók. Egy komplett bányakovács műhely is helyet kapott itt. További információkat a múzeumról, valamint a belépőjegyek díjait, itt találjátok meg:

http://www.anp.hu/hu/rudabanyai-banyaszattorteneti-muzeum

http://www.rudabanya.hu/hu/muzeum.html

2) A múzeumlátogatás után, egy kis kirándulás következik, ugyanis elmegyünk a rudabányai bányatóhoz és a kilátóból megtekintjük a bányatavat és szép környezetét, közben élvezzük a jó levegőt.A tavat és környékét megcsodálhatjátok és olvashattok róla a következő honlapokon:

http://www.rudabanya.hu/hu/banyato.html

https://www.google.hu/search?q=rudab%C3%A1nya+b%C3%A1nyat%C3%B3&rlz=1C1EJFA_enHU683HU684&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiV98Kb3_bZAhXva5oKHegyBLEQ_AUICigB&biw=1536&bih=759

3)A bányató és környékének megtekintése után, indulunk a Felsőtelekes > Kánó > Imola > Ragály > Trizs >Aggtelek útirányon keresztül Jósvafőre, ahol megcsodáljuk a tengerszem tavat, a vízesést és a szép tájat. A tavat és környékét megtekinthetitek és olvashattok róla a következő honlapokon: https://www.google.hu/search?q=j%C3%B3svaf%C5%91+tengerszem&rlz=1C1EJFA_enHU683HU684&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj8x-zP5PbZAhVLxaYKHcIyCwIQ_AUICigB&biw=1536&bih=759

http://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/josvafoi-tengerszem.html

4) Mindezek után indulunk vissza a szállásunkra a Szinpetri > Szin településeken keresztül.

Este a szokásos lazulás, sütés-főzés, beszélgetés, szabad program következik a szálláshelyünk kertjében.

 

Étkezési lehetőség az útvonalon:
1. Rudabánya: NoéPizzéria, közel az ásvány- és bányászattörténeti múzeumhoz (címet nem találtam!)
2. Esetleg 2.1 Kazinczbarcikán:
A) Bajor Sörház, Étterem Bercsényi utca 1/B
B) Ambrózia Étterem és Panzió Egressy Béni út 41
2.2 Edelényben: Templomkerti Kisvendéglő, 3780 Edelény, Miklós Gyula út 4
3. Jósvafői tengerszemnél: Tengerszem Hotel és Étterem
4. Jósvafőn: Fogadó az Öreg Malomhoz, Dózsa György utca 6

3. nap 2018. augusztus 11, szombat

1) Ébredés, reggeli elfogyasztása után indulunk az aggteleki cseppkőbarlang (Baradla-Barlang) vörös-tói bejáratához, ahol egy középhosszú túrán (vörös-tói középtúra) veszünk részt. REGGEL 10 ÓRÁRA VÁRNAK MINKET!!! A Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakaszát fogjuk megtekinteni, mely 2300 m hosszú. A túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratánál végződik, bejárása nagyjából 100 percet fog igénybe venni.

 
A túra útvonala, a mélyben nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között fog vezetni az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kapni.

A belépődíjakról itt: http://www.anp.hu/hu/baradla-barlang-voros-toi-kozeptura

A vörös tói középtúráról itt olvashattok, informálódhattok!: http://www.anp.hu/uploads/articles/file/barlang/turaleirasok/baradla-barlang_kozeptura.pdf

A barlangról képeket ízelítőleg itt találhattok: https://www.google.hu/search?q=baradla+barlang&rlz=1C1EJFA_enHU683HU684&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHvaTI6fbZAhXmJ5oKHWJxDjAQ_AUICigB&biw=1536&bih=759

2) Ezután nekivágunk (akinek van kedve és ereje), a szálláshelyünkről gyalog a Szádvár tanösvénynek és felfedezzük a Szádvárat, élvezzük a szép kilátást, jó levegőt, a finom forrásvizeket, na meg lemozogjuk az ebédet (-:.

http://www.anp.hu/hu/szadvar-tanosveny

http://www.anp.hu/uploads/articles/file/tan%C3%B6sv%C3%A9ny/szadvar_hu.pdf

http://www.szadvar.hu/

https://www.google.hu/search?rlz=1C1EJFA_enHU683HU684&biw=1536&bih=759&tbm=isch&sa=1&ei=tOKuWqTJI-Tm6ATw-IzwCA&btnG=Keres%C3%A9s&q=sz%C3%A1dv%C3%A1r

3) A túra után, a nap végén a szokásos lazulás, szabad program, sütés-főzés beszélgetés.

 

Étkezési lehetőség:
1. Jósvafői tengerszemnél: Tengerszem Hotel és Étterem
2. Jósvafőn: Fogadó az Öreg Malomhoz, Jósvafő, Dózsa György utca 6
3. Esetleg aggteleken, a barlang aggteleki bejáratánál:
A) Fehér Ház Büfé, 3759 Aggtelek, Barlang Parkoló Hrsz 083/3 Baradla oldal 1.
B) Pizza-kert Falatozó Aggtelek, 3759 Aggtelek, Barlang Parkoló Hrsz 083/3

2018. augusztus 12, vasárnap

Ébredés, reggeli elfogyasztása után búcsúzkodás, szállás elhagyása 10 óra magasságáig. Legvégül, búcsúzásként, konvoj majd a helyszínen egyeztetett útvonalon!

Várunk, minden kedves klubtagot szeretettel a találkozóra!

Üdvözlettel:

VpiSzélvész és családja, illetve a Renault Megane Klub

 

 

 Telamon Glass Kft