GPS - avagy műholdas navigáció autóban, kerékpáron, zsebben...

Hosszú évekig csak a legelvetemültebb kémfilmekben, majd a sokmilliós luxusautókban láthattunk misztikus szerkezeteket, amelyek mindenféle térképeket rajzoltak, sőt, merészebb esetekben még útvonalat is ajánlottak a sofőrnek. Napjainkban ez a jelenség már sokkal kevésbé misztikus, egy közepes mobiltelefon árától kezdődően már bárki felszerelheti autóját - vagy akár kínai alurollerét is ;-) - térképes GPS-vevővel.

Mit tud a rendszer?
A Föld körül kering 27 GPS-műhold, ezek feladata kizárólag a navigációs rendszer kiszolgálása. Ezek nem geostacionárius holdak, tehát folyamatosan jönnek-mennek, így a rendszert működtető USA Védelmi Minisztérium szerint az idő 95%-ában a földgolyó teljes területén garantálják a pontos pozíciót. A GPS-vevő 5-15m pontossággal képes maghatározni saját pozícióját, ezen kívül a tengerszint feletti magasságot, valamint a nagyon pontos időt (a műholdak atomórájáról szinkronizálva). Az összes többi szolgáltatást maga a vevő nyújtja. Ez jelenthet térképet, különféle navigációs szolgáltatásokat, riasztásokat, számításokat (sebesség, átlagsebesség, naplemente, stb.). Az átlag vevők 1 másodpercenként frissítenek, ami az autós navigációhoz bőségesen elegendő.

Milyen extrákat nyújthat egy vevő?
A készülék saját memóriában vagy memóriakártyán tartalmazhat különféle részletességű térképeket, amelyeket a felhasználó a saját pozícióját mutató jel "alatt" láthat. Bizonyos térképek és készülékek alkalmasak az útvonaltervezésre is, akár az egyirányú utcák, sétálóutcák, és egyéb KRESZ-csapdák figyelembevételével. Ha egy városhoz, utcasarokhoz, vagy tetszőleges egyéb ponthoz navigációt kérünk, akkor - ha a készülék nem tervez útvonalat - eredményül egy távolságot, valamint egy irányt kapunk. Ez egy off-road verseny során tökéletesen elegendő, hiszen ott a közlekedés tökön-paszulyon át történik, de a hétköznapi autózás során is nagy segítséget jelent akár városban, akár lakott területen kívül. Ekkor folyamatosan leolvasható a pillanatnyi pozíciónkat és a célt összekötő egyenes hossza és iránya, amit az egyszerűbb átláthatóság kedvéért nyíl formájában is kérhetünk. 
A térképek nem csak utakat és utcákat tartalmaznak, hanem ún. POI (Points Of Interests - érdekes pontok) adatbázist is. Ebben találunk szállodákat, benzinkutakat, éttermeket, rendőrséget, stb. Természetesen ezek a pontok név vagy távolság szerint is kereshetők, és az egyszerű pozíció-adatokon kívül tartalmazzák a célobjektum nevét, címét, sok esetben telefonszámát. Ez a szolgáltatás nagyon hasznos lehet pl. Berlin közepén, mikor a legközelebbi bankautomatát keressük...
A GPS a legpontosabb sebességmérő: 0.05 m/s pontossággal mér, ami alkalmassá teszi arra, hogy megmérjük pl. Mégane-unk km-órájának pontosságát. A legegyszerűbb vevők kivételével mindegyik készülék tartalmaz egy ún. trip-computer képernyőt, amelynek sok cellája egyenként testreszabható, ezekben láthatjuk a sebességet, átlagsebességet, vertikális sebességet, haladásunk irányszögét, a célpont nevét, irányát és távolságát, az érkezés várható idejét, a naplemente időpontját a célnál vagy az aktuális pozíción, stb. - egy szóval szinte bármit, ami egy utazás során érdekes lehet. A készülékek alkalmasak a bejárt út (tracklog) rögzítésére, majd ezen oda-vissza irányú navigáció is kérhető. Rögzíthetünk továbbá saját pontokat (készüléktől függően 500-3000 darabot), amelyekre ugyancsak kérhetünk navigációt, vagy akár komplett útvonalakat állíthatunk össze belőlük. Valamennyi GPS csatlakoztatható PC-hez, így az összes adat (pontok, trackek, tervezett utak) fel-le tölthető, a számítógépen szerkeszthető, archiválható.

 Van-e Magyarország térkép, és mit tud?
Van, és sokat. Tartalmazza a teljes magyar közúthálózatot, az összes települést ponttal jelölve, valamint 69 település (Budapest, megyeszékhelyek, balaton-parti települések, Bp. környéki települések) utcaszintű térképét, több mint 7000 pontból álló POI adatbázist, valamint a Balaton hajózási térképét. Ez a térkép feltölthető a GPS-re, akár vegyítve nyugat-európai szelvényekkel. Az összes keresési és egyéb funkció a GPS-en is működik, tehát nem kell magunkkal hurcolni egy notebookot, ha egy közeli étterem telefonszámára vagyunk kíváncsiak. A térképen jelenleg lehet keresni település- és utcanevekre, kereszteződésekre, valamint a POI-pontokra. Az útvonaltervezést a jelenlegi változat (v 2.1) nem támogatja, ez néhány hónap kérdése. A térkép folyamatosan bővül és pontosabb lesz, ezek a frissítések ingyen letölthetők az Internetről.

Milyen egyéb térképek léteznek?
Kapható - illetve néhány készülék esetében az alapcsomag része - Nyugat-Európa, illetve Amerika, Horvátország autóstérképe, valamint különféle hajózási- és topo-térképek.

Minek a GPS, ha van térképem?
Azért vannak előnyei. A térkép nem mondja meg, hogy épp melyik pontján állsz, hol van a célpontod, milyen messze, milyen irányban. A térkép semmiképpen nem fog útvonalat tervezni, ill. szólni, hogy most kell letérned az autópályáról, vagy befordulnod egy mellékutcába. Nagyjából elmondhatjuk, hogy a fentebb leírtak közül elég kevés olyan szolgáltatás van, amit egy térkép is képes produkálni.

Mennyibe kerül ez a dolog?
A legyszerűbb GPS készüléket már 39.900 forinttól megkaphatjuk: ez a Geko 101-es. Ennek "nagytestvére" a Geko 201, majd árban a következő lépcső az eTrex Euro, amit csak "kis sárga" néven emlegetnek. Ezek a készülékek remekül használhatóak szabadtéri sportokhoz, túrázáshoz vagy akár az egyre inkább népszerű kincsvadászathoz, a Geocaching-hez is.
A térkép fogadására alkalmas GPS-ek ára 91.900.- Ft-tól kezdődik és tart egészen 419.900.- Ft-ig. Ez utóbbi (StreetPilot III.) az autós navigáció csúcskészüléke, útvonaltervezéssel, hangnavigációval, nagy színes kijelzővel. A legolcsóbb térképes készülék az eTrex Legend, amely kialakításánál fogva inkább a túrázóknak készült, de autóban is használható. Valahol a kettő között található pl. a GPS V Deluxe (224.900.- Ft), amely méretben a kettő között van, alkalmas útvonaltervezésre, autóban és kézben is jól használható. A középmezőny másik jelentős tagja a 176, ill. a 176C (219.900.- ill. 259.900.- Ft), közöttük a különbség mindössze a színes TFTkijelző. Ez a készülék útvonaltervezésre nem alkalmas, viszont nagyméretű kijelzővel, és rendkívül gyors processzorral rendelkezik.
 A Magyarország térkép ára 29.900.- Ft, Horvátország szintén ennyibe kerül. A Nyugat-Európa CD 59.900.- Ft-ba kerül, de egyes készülékek (a StreetPilot III. és a GPS V Deluxe) gyárilag tartalmazzák tartozékként. A legolcsóbb térképes GPS, a Legend is vásárolható ún. Europe-pack formájában, ekkor 20.000.- Ft felárért kapható az 59.900.- Ft értékű CD.
A GPS használatának semmiféle havidíja vagy járulékos költsége nincs!
 

Mégane Klub tagoknak kedvezmény a Geochallenge.hu GPS boltjában!
Üzletünkben (1077 Budapest, Wesselényi u. 17. [N 47° 29.871' E019° 03.835']) Mégane Klub tagok részére 5% kedvezményt biztosítunk! "Nagyobb" készülékek, ill. több darab vásárlása esetén egyedi árak!
Boltunkban lehetőség van GPS-ek és PMR-ek (rádió adóvevők) kölcsönzésére is.

További információ:
www.geochallenge.hu/bolt
infoatgeochallenge [dot] hu ()
Tel.: 30/9415-525 (Magyar Péter - magpet)

Ezúton is köszönjük a Geochallenge.hu-nak a visegrádi találkozónkra kölcsönadott PMR-eket ! :-)
 

 Telamon Glass Kft