Dension Gateway 300 -mp3 lejátszó és Line In-

Nekem rádiós magnó van az autómban. (2003 MII) Már régóta kerestem a tökéletes megoldást a műsorforrások bővítésére. A fejegység cseréje fel se merült bennem, ragaszkodtam a gyári kinézethez. CD-ben nem igazán gondolkoztam, mert nincs nagy cd gyűjteményem és a kedvenc zenék cd-re írása nem éppen kényelmes megoldás.
Mivel vonalbemenet nincs a fejegységen elsőnek kazetta adaptert használtam a kis mp3 lejátszóm használatához. Hangminőségben elég gyenge a kazetta adapter és zörög is.
Aztán próbáltam az FM transzmitteres mp3 lejátszót. Ez már majdnem tökéletes volt, de hangminőségben még mindig kívánni valót hagyott maga után. Zajos volt, mindig jelen volt az FM zaj, az autó generátor zaja (valószínűleg a szivargyújtón keresztül szedte össze, és a transmitterben keletkezett a zaj) külföldöm meg a helyi adók egyszerűen elnyomták, frekvenciát kellett állítgatni rajta.
Volt szó házilagos vonalbemenet építésére AD konverterrel, de nem valósult meg.
Hallottam mp3-at játszó cd tárról, ami már jó lett volna, de drága és még mindig macerás a cd-re irkálás.

Nemrég megtaláltam a tökéletes megoldást, a Dension Gateway 300-at.

(GW33RE8) Guifater már korábban írt a fórumon róla. Ez a szerkezet nagyon hasonló a Renault Audio Box készülékéhez, ami nem csoda, hiszen azt is a Dension gyártja a Renault részére.

Ez a szerkezet egy olyan kiegészítő a gyári fejegységhez, aminek a segítségével a hiányolt funkciók birtokába juthatunk a régi fejegységen.
-    Lesz vonal bemenet, ami hasznos ha laptopról akarunk mozizni a kocsiban, vagy pda-t esetleg tv-t akarunk kihangosítani a gyári rendszeren
-    Mp3 lejátszó is egyben, csak bele kell dugni az USB aljzatába az USB kulcsot vagy hordozható háttértárat és máris hatalmas műsor anyag áll rendelkezésünkre.
-    A meglévő ipod is csatlakoztatható hozzá a megfelelő kábellel, így a meglévő Ipodunkat is kezelni képes.

Nekem Ipodom nincs, illetve van egy Ipod Shuffle-m, de az inkább pen-drive kategória, vezérelni nem lehet. De nem is kell, mert a pen-drive-ról le tudja játszani a Gateway az mp3 számokat.

És a legnagyszerűbb dolog, hogy kormányról vezérelhető a Gateway, így akár a kormánykapcsolóról is tudok az USB kulcsra felmásolt mp3-ak között váltogatni. A gyári fejegység azt hiszi a Gatewayról, hogy egy CD-tár, és ennek megfelelően lehet kezelni is.

A hangminőség engem meglepett. Sőt megdöbbentett. Mivel a fejegység CD-tár bemenete digitális bemenet, így az mp3 dekódolása után digitális formában jut el a fejegységbe, és a fejegység DSP-jében alakul hanggá, közvetlenül a végfok előtt. Nincsen összeszedett zaj, még generátor zaj se. Ami viszont meglepett, azt a széles hangszín tartomány. Hirtelen voltak mély hangok és magas hangok is. Mivel leginkább rádiót hallgattam, ott nem nagyon voltak mély hangok, magasak meg eleve nem is lehettek tökéletesek. Ha az mp3 nekünk kevés, akkor használhatunk WAV formátumot is, amely CD minőséget tud produkálni. Mai nagyméretű USB kulcsoknál már nem okoz gondot a wav nagy mérete. De a GW kezeli a WMA és Ogg fájlokat is.

Szóval amikor beszereltem a Gatewayt a fejegységhez, és először meghallottam a hangját, mintha teljesen más fejegységet hallottam volna. Még a sokat szidott gyári hangszórókból se hallottam ilyen mély hangokat előjönni. Mintha kicseréltem volna az audio rendszert. Pedig csak egy kiegészítő került be. Persze akinek eleve CD-s rádiója van, annak lehet nem lesz ilyen éles különbség érezhető, hiszen a cd-ről játszáskor valószínűleg nem voltak hangszín problémák.

A készülék kezelése egyszerű, csak csatlakoztatni kell az USB kulcsot a készülékhez, fejegységen kiválasztani a SOURCE gombbal a CD tárat, és már szól is a zene. Pause gombbal megállítjuk (!) az mp3 műsort, nem csak elnémítjuk. Autó leállítása, elindítása után is ott folytatja a lejátszást, ahol abbahagyta. Ez számomra fontos, mert gyakran hallgatok kabarét vagy egyéb olyan hosszú mp3-at ami akár több órás műsor is lehet. Elég kellemetlen dolog tudott lenni az FM transmitterrel, hogy a motor beindítása után az elejétől kezdte a műsort játszani. Itt szerencsére nincs ilyen probléma.

Az alapvető kezeléshez nem szükséges különösebb felkészültség. Az USB kulcs csatlakozásakor pár mp gondolkozás (a mp3-ak mennyiségétől függő idő) után elkezdi lejátszani a számokat szépen egymás után, az alkönyvtárakon keresztül is. A léptető gombbal léphetünk a számok között. Ekkor a kijelzőn a TR1 és a CD5 felirat olvasható. A TR a Track, vagyis a szám sorszáma, a CD5 pedig most nem az 5. CD-t jelenti, hanem az 5-ös számú funkciót, az alap funkciót, vagyis a számok egymás utáni lejátszását.

Mivel a Tuner List-es rádiók megjelenésekor még nem gondolkoztak csak CD-tár kezelésben a fejlesztők, így a Gateway kezelésének is ehhez kell illeszkednie. Nagyon ötletes megoldással széleskörűen vezérelhető az egyszerű vezérlésre készített fejegységgel. A 6db CD helyhez rendeltek 6 alapvető üzemmódot, ami a < és > nyomógomb funkcióit jelenti.

CD1: playlisták, mappák választása
CD2: Elóadók választása (abc sorrend előadók szerint)
CD3: Albumok választása (abc sorrend az albumok neve szerint)
CD4: Lejátszási lehetőségek (rep, rnd, src … funkciók itt választahatók ki)
CD5: Műsorszámválasztás. Ez az alap funkció, mindig ide fog beállni a készülék.
CD6: Forrás választása. (line in itt kapcsolható)

Jelenleg 2GB-os USB kulccsal (Kingstone DT100/2GB DataTraveler) használom. A GW a kesztyűtartóban került elhelyezésre. Nincs szem előtt, mégis kéznél van, hozzáférhető.

 

 

Akinek már van CD-tár az autójában, annak is kínál megoldást a Dension. A CD-tár megtartó modul segítségével használható marad az eredeti CD-tár is, és az mp3 egység is. Ezt a modult külön kell megvásárolni.

Ezenkívül kapható lesz hozzá Bluetooth modul, aminek segítségével BT-n keresztül lehet zenét lejátszani akár telefonról, akár pda-ról, akár a laptopról. És akár kihangosítóként is használható.

Ilyen modul már kapható a Gateway 500-hoz, a 300-hoz még nem.

A gyártó honlapjáról firmware frissítéseket is tölthetünk le. De ha nincs gond a készülékkel, akkor ne frissítsünk fölöslegesen.

 Telamon Glass Kft